tirsdag 31. desember 2013

Juletradisjoner

Jeg har fortalt tidligere at mannen min er født i USA med amerikansk far, så vi feirer amerikansk julemiddag på 1. juledag. Deler var tilberedt på forhånd og skulle bare tines fra frysen så det er verken tidkrevende eller komplisert å sette i stand et slikt etegilde! 
Glemte helt av å ta bilder så her kommer noen fra i fjor.


Her er perfekt forening av søtpoteter, stuffing, 
potetmos, tranebærgele, kalkun og saus. 

Søtpotene kokes først i vann. Så lager man en saus av vannet, tilsetter smør, brunt sukker og sirup, legger potetene oppi og har evnt marshmallows på toppen før det går i ovnen. Mange serverer søtpotetene i flere varianter, som søtpotetmos.

Stuffing serverer vi ved siden. Den består av smuldret maisbrød, kalkun/kyllingfond, sjalottløk, stangselleri og tørket salvie. Først stekt og så godgjort i ovnen.

For å få en god saus koker vi kraft av innmaten til kalkunen. Pus går alltid rundt og mjauer for det lukter så godt! Når den er ferdig får hun noen biter av halsen og hjertet. Det går ned på høykant, hehe!

Veldig koselig med en slik tradisjon og syns vi får det beste av alt med min middag på julaften og hans neste dag. Vi har også alltid julebrunsj/lunsj på helligdagene. Så 1. juledag starter med varme hjemmelagde rundstykker og masse godt pålegg og oster. Gjerne en rest fra gårsdagens waldorfsalat også. For enda mer julestemning setter jeg på julemusikk, tenner lys og lager en stor kanne sort te!I år begynte vi en ny tradisjon, en idé som poppet opp i hodet mitt en uke før jul. 
Vi henger alltid opp Christmas stockings som jeg har sydd. 
Det har jeg vært vant med siden jeg sydde min første i filt når jeg var 11 år. Tidligere har vi fylt den med mandariner og twist. I år bestemte jeg meg for å ikke ha snop i. Siden amerikanerne pakker opp gavene på morgenen 1. juledag tenkte jeg det kunne passe med en liten gave i strømpene i stedet. Mor min er som regel på overnattingsbesøk i jula så vi fant alle en gave til hverandre og puttet oppi. 

Til brunsjen pakket vi disse opp med bordet. Veldig morsomt med smågaver som bare er funnet på og ikke fra en ønskeliste. Litt som en kalendergave.

Mannen fikk et blad, kinobillett og bokmerke.

Jeg fikk bladet M by M, en gammel barnebok fra 1949 som min mor har hatt og noen søte saueknapper. 

Boka er "Reisen til landet det var en gang" av Elsa Beskow


Mor min fikk Tommy og Tigern blad som hun liker godt, og to pinneetui som jeg hadde sydd tidligere. Hun trodde jo de var kjøpt i butikk! Ikke skjønte jeg det da jeg ikke akkurat var meganøye med rette sømmer…Bra hun likte de hvertfall, de var kjekke og kjappe å sy. 

Til 20 cm pinner (de var bare til pynt)


Til 15 cm pinner


Stoffet hadde jeg liggende så det var bare skråbåndet jeg trengte å kjøpe til disse


Så nå har dere fått bli med på noen av våre juletradisjoner, gamle og nye. Har du noen spesielle tradisjoner du bare må fortsette med hvert år?

3 kommentarer:

  1. Så koselig med juletradisjoner!
    Her har vi alltid hatt julestrømper om morgenen julaften, og fortsatt er dette viktig for både ungene og oss. Da skal det være mandarin i tåa, julehefte å lese i, sjokolade til morgenkaffen (!), og en liten gave - som ikke skal være pakket inn. Strømpene henges opp på peisen lille julaften om kvelden. Haha - det må være likt hvert eneste år!

    SvarSlett
  2. BlueHost is the best web-hosting company with plans for all of your hosting requirements.

    SvarSlett

Jeg elsker kommentarer og leser alle :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...