onsdag 16. oktober 2013

Strikkebøker # 1 - Fair Isle

Jeg er så hekta på strikkebøker for tiden. Det fins så utrolig mange flotte og de kommer i alle slags kategorier. Jeg bestiller engelske/amerikanske på amazon.co.uk og norske som regel på adlibris.no.

Først ut er Fair Isle. Fair Isle mønster- og tradisjonstrikk er kalt opp etter øya med samme navn, som ligger nord for Skottland og er en del av Shetlandøyene. Det ligner mye på norsk tradisjonsstrikk og består oftest av enkle border som er satt sammen. Fargeskiftene er ofte korte, gjerne 2-3 masker, og større motiver er gjerne gjentagende over hele plagget. Det ofte mange farger i ett plagg, mens i de norske oppskriftene er det mest vanlig med 2-4. Med tiden begynte en å kalle all slags mønsterstrikk for Fair Isle uten at det hadde noen tilknytning til øya eller Shetlandøyene.

Denne gang viser jeg Fair Isle bøker med mønstersamlinger. Har noen med flere strikkeprosjekter i, som jeg kommer til å skrive om senere.


Fair Isle Knitting Patterns
av Mary Macgregor

Denne boka er fylt med border rangert etter maskeantall. Det er lett å sette sammen bordene selv og diagrammene er store og tydelig, det skal mye til for å blingse her! Pluss for spiral og bakerst er det en tabell over totalt maskeantall og hvilke border som går opp symmetrisk. Det vil si at en kan finne eller lage border og sette de sammen med andre for få et eget unikt design. Ganske kjekt å putle med, jeg har brukt denne boka flere ganger til mønster på luer.


Alice Starmore's Charts for Color Knitting

En bok full av diagrammer sortert etter opprinnelse. Her finner du tradisjonelle mønstre fra Skandinavia, Latvia, Estland, Litauen, Russland og Sør-Amerika. Mønstre tatt fra veving og andre tekstiler fra keltisk, Hellas, Kaukasus, Midt-Østen og Østen. Det fins vertikale og horisontale border i tillegg til store mønstre som brukes på hele flaten. En god bok til de som liker å sette sammen mønstre selv.
The Very Easy Guide to Fair Isle Knitting
av Lynne Watterson

Denne boka er veldig basis for Fair Isle strikk og fin for nybegynnere. Den har gode bilder som viser strikkebasis som lære å legge opp, øke, minske, lese diagrammer osv. Den viser hvert mønster i to fargekombinasjoner og bilde av mønsteret i strikketøyet. Det er også litt småprosjekter der en kan få øvd seg; som varmeflasketrekk, pulsvarmere, lue, leggvarmere, putetrekk, barnegenser og flere.  Utrolig kjekk bok!

av Mary Jane Mucklestone

Her er det bilder av strikka border, diagrammer og visning av to forskjellige fargevalg. En samling av mindre border og motiver med korte fargeskift og dermed mindre tvinning. Veldig mye bra her også, har på følelsen jeg kommer til å få bruk for den i øvingen min fremover.


Nå er det bare å sette i gang å strikke mønster!


5 kommentarer:

 1. Takk for titten! Jeg har mange strikkebøker, men det er alltid plass til en til, pussig nok. Likte godt de øverste, det er kjekt med bøker som inspirerer til å lage egne vrier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan aldri få nok strikkebøker, hehe ;)

   Slett
 2. Her var det mye flott! Sliter litt med oppskrifter på engelsk, men det burde ikke være noe hinder...egentlig!
  Kos deg med strikkebøkene! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Jeg har erfart at i engelske oppskrifter er fremgangsmåter forklart nøyere faktisk. Det er litt vanesak med uttrykkene de bruker da. Flere av bøkene har uinteressante prosjekter for meg, men jeg bruker mønsterdiagrammene uavhengig av oppskriften. Og så er de jo til inspirasjon også;) Jeg ville nok begynt med en enkel bok som er for nybegynnere til litt viderekomne så en får presentert uttrykk og begreper. Å bruke engelske oppskrifter var enklere enn jeg først trodde:)

   Slett
 3. Å, så mange fantastisk flotte strikkebøker. Jeg er gal etter å kjøpe slike bøker selv. Engelske oppskrifter er mye bedre forklart en norske, synes jeg, og hvis jeg kan velge så bruker jeg som oftes den engelske versjonen.

  SvarSlett

Jeg elsker kommentarer og leser alle :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...